15/1/14

Κεραυνοί και απότομες αλλαγές του καιρού αυξάνουν τους πονοκεφάλους


Άμεση φαίνεται ότι είναι η σχέση του καιρού με τον πονοκέφαλο, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι αστραπές μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση πονοκεφάλου ή ημικρανίας.
Το ίδιο ισχύει και για την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, το χαμηλό βαρομετρικό και τη ζέστη, γεγονός που αποδείχθηκε και από παλαιότερη έρευνα του Χάρβαρντ, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει απολύτως τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι αλλαγές του καιρού προκαλούν μεταβολές στη χημεία του εγκεφάλου στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, επειδή μειώνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Άλλη μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι η πτώση της βαρομετρικής πίεσης ενεργοποιεί το τρίδυμο νεύρο στα μάτια ή στα ιγμόρεια, με αποτέλεσμα να προκαλείται ημικρανία.
Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σινσινάτι διαπίστωσαν ότι οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σημεία στα οποία πέφτουν κεραυνοί.
Ακόμη, ανακάλυψαν πως όταν υπάρχουν κεραυνοί τα περιστατικά έντονων πονοκεφάλων αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25%, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους ίσως είναι ευάλωτα σε οποιαδήποτε μεταβολή που έχει κάποια σχέση με το στρες, τη διατροφή, τον ύπνο και τον καιρό.
Τέλος, όπως αναφέρει η δρ Carolyn Bernstein στο βιβλίο της «The Migraine Brain», πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται όταν υπάρχουν έντονες καταιγίδες, ωστόσο το κλίμα δεν επηρεάζει όλους τους τύπους πονοκεφάλου, αλλά βασικά εκείνους που προκαλούν ευαισθησία στο φως και τους έντονους ήχους, φέρνοντας τάση για εμετό ή ναυτία.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΕΠΣ. Πιερίας