24/10/12

Σε πλήρη ανάπτυξη το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης  κ. Στέργιος Φαρμάκης και η Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Ντίνα Καραμήντζα την Τρίτη στις 23-10-2012 στις 12:00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, με θέμα την παρουσίαση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας σε πλήρη ανάπτυξη. Μετά την συνέντευξη έγινε στους δημοσιογράφους  επίδειξη εξοπλισμού και ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος.


Πλήρως Οργανωμένο το Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Ο κ. Στέργιος Φαρμάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων δήλωσε:

"Σας καλέσαμε εδώ κατά πρώτο λόγο  να μάθει ο κόσμος ότι το τμήμα φυσικοθεραπείας, η λειτουργία και οι υπηρεσίες που πρόσφερε,  θα προσφέρει από τώρα και πέρα ακόμα περισσότερο στους κατοίκους της Πιερίας το τμήμα φυσιοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Η κ. Καραμίντζα ως έμπειρη η οποία έχει 35 χρόνια  στις υπηρεσίες της φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου  θα σας παρουσιάσει τους χώρους και τα μηχανήματα αναλυτικά.

Το τμήμα φυσικοθεραπείας εδώ και μερικές εβδομάδες λειτουργεί πλέον σε πλήρη ανάπτυξη, μέχρι τώρα υπήρχαν προβλήματα, δεν μας είχε παραδώσει η ΔΕΠΑΝΟΜ η  αρμόδια κρατική αρχή, είχε κατελλημένους σε εισαγωγικά χώρους, που ήταν στο τμήμα φυσικοθεραπείας, και ο εργολάβος ο κατασκευαστής του νοσοκομείου που είναι ο ίδιος και του καφέ κτιρίου της ψυχιατρικής κλινικής, που είναι επίσης έτοιμη και σε λίγο θα δοθεί σε λειτουργία, σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο του Γ. Νοσοκομείου το οποίο παραδώθηκε και σε περίπου 10 μέρες θα σας καλέσουμε να κάνουμε και τα απαραίτητα εγκαίνια και θα κλείσουν τα οξέα περιστατικά και μένει τώρα να διαταχθεί ο εξοπλισμός  και να μεταφερθούν οι ασθενείς και το προσωπικό.

Το Νοσοκομείο ούτε θα κλείσει, ούτε πουλιέται, ούτε θα αγοραστεί, ούτε υπολειτουργεί, ούτε έχουν γίνει συμβόλαια όπως λένε κάποιοι για να παραχωρηθεί σε άλλα κέντρα Διαβαλκανικά ή Διαφρικανικά. Θα είναι πάντοτε Δημόσιο Νοσοκομείο για τον κόσμο της Κατερίνης, της Πιερίας, μαζί με το ψυχιατρείο το οποίο έχει ήδη καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο, αλλά και αυτό θα αναπτυχθεί και θα έχουμε σε λίγους μήνες ένα ενιαίο μεγάλο Δημόσιο Νοσοκομείο του ΕΣΥ μαζί με τα 70 (εβδομήντα) Ιατρεία και τα 2 (δύο) Κέντρα Υγείας στο Νομό στη διάθεση του πληθυσμού της  Πιερίας και των επισκεπτών, των τουριστών που έχουμε όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες την τουριστική περίοδο".

Σήμερα, το φυσικοθεραπευτήριο φιλοξενείται σε ιδιαίτερα ευρύχωρους και σύγχρονους χώρους και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα και μηχανήματα φυσικοθεραπείας.

Οι υπηρεσίες

Το τμήμα φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης διαθέτει εργαστήριο εφαρμογής θεραπειών υπέρηχων, διαθερμιών, ηλεκτροθεραπειών, υπέρυθρων και υπεριωδών ακτινών, για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως αυχεναλγίες, ασφυαλγίες, ισχιαλγίες κ.α.

Αίθουσα εφαρμογής θεραπειών με ψυχρά και θερμά επιθέματα καθώς και παραφινόλουτρα για αποθεραπεία καταγμάτων άκρων, δυσκαμψίες, αγκυλώσεις κ.α. Αίθουσες παθητικής και ενεργητικής κινησιοθεραπείας για αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων.

Επίσης, διαθέτει αίθουσα γυμναστηρίου με ειδικά όργανα γυμναστικής. Τα όργανα αυτά χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι χρειάζονται ενδυνάμωση των μυών συνήθως μετά από τραυματισμούς ή λειτουργική αποκατάσταση, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.


Αίθουσα εφαρμογής έλξεων αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας για παθήσεις σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, το τμήμα διαθέτει και άλλους βοηθητικούς χώρους όπως σύγχρονα αποδυτήρια και αίθουσες ανάπαυσης ασθενών και εργαζομένων.

Η εξυπηρέτηση των ασθενών


Οι ασθενείς που εξυπηρετεί το φυσικοθεραπευτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης μπορεί να είναι εσωτερικοί, δηλαδή να νοσηλεύονται στις κλινικές του νοσοκομείου αλλά και εξωτερικοί προσέρχονται για φυσικοθεραπεία και αποχωρούν.
Στους εσωτερικούς ασθενείς εφαρμόζονται φυσικοθεραπευτικές πράξεις μετά από εντολή ιατρού και ανάλογα με τη πάθηση εφαρμόζεται κινησιοθεραπεία και αναπνευστικές ασκήσεις, ενώ όλοι οι εξωτερικοί ασθενείς γίνονται δεκτοί αφού προσκομίσουν παραπεμπτικό από ειδικό γιατρό το οποίο έχει θεωρηθεί από το ελεγκτή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Οι παθήσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία του φυσικοθεραπευτηρίου είναι κυρίως ορθοπεδικές (ορθοπλαστικές, κατάγματα άκρων και σπονδυλικής στήλης, τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος, παθήσεις Σ.Σ., τενοντίτιδες κ.α.), νευραλγικές, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και νόσος πάρκινσον, αλλά και ρευματολογικές παθήσεις και αθλητικές κακώσεις.

Το προσωπικό

Το προσωπικό του τμήματος φυσικοθεραπείας αποτελείται από πέντε πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές και κατά καιρούς δέχεται και φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση.

Το εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και για το κλείσιμο ραντεβού έναρξης συνεδρίων θεραπείας μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος 2351350129.


"Το κέντρο φυσικοθεραπείας το οποίο ξεκινάμε με πλήρες εξοπλισμό", επισήμανε ο κ. Φαρμάκης, "ξεπέρασε τα προβλήματα από την κατασκευαστική εταιρεία και έχουν τεθεί σε λειτουργεία όλα τα μηχανήματα,  τα μισά από αυτά ήταν αναπτυγμένα αφού λειτουργούσε το τμήμα εδώ και δύο χρόνια από την έναρξη του Νέου Νοσοκομείου που συμπλήρωσε 2 (δύο) χρόνια λειτουργίας. Τα υπόλοιπα μηχανήματα ήταν στιβαγμένα  σε κουτιά σε χώρους ανενεργά.  Αφού έφυγαν ο εργολάβος και η ΔΕΠΑΝΟΜ,  παραχωρήθηκαν και οι άλλοι χώροι    
και τώρα όλη η πτέρυγα είναι το τμήμα φυσικοθεραπείας του Γ.Νοσοκομείου Κατερίνης".

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης υπάρχουν προοπτικές λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης.

Στο τμήμα υπάρχει αίθουσα υδροθεραπείας όπου υπάρχουν μπανιέρα και πεταλούδα, απλή μπανιέρα υδροθεραπείας καθώς επίσης και υδρόλουτρα άκρων.

Ο εξοπλισμός αυτός σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους του φυσικοθεραπευτηρίου καθώς επίσης και με την ύπαρξη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και κυρίως ιατρό ειδικότητας φυσικής ιατρικής (φυσίατρος) δημιουργούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας κέντρου αποκατάστασης.
Για τις προοπτικές του Κέντρου Αποκατάστασης ο κ. Φαρμάκης δήλωσε:

""Εκεί υπάρχει κι ένα άλλο τμήμα που είναι τμήμα του τμήματος το οποίο κάνει και αποκατάσταση.
Απλώς όμως δεν θα λειτουργεί προς το παρών γιατί δεν έχουμε τον αντίστοιχο γιατρό, την ειδικότητα. Τον λεγόμενο γιατρό φυσικής Ιατρικής. Φυσίατρο. Γιατί δεν είχαμε και ποτέ και είναι δύσκολο να προσλάβουμε. Τώρα αυτό πως θα το θέσουμε σε λειτουργία είναι ένα άλλο θέμα αλλά είμαστε σε ένα βαθμό ετοιμότητας σημαντικό, σκεφτόμαστε να προσλάβουμε...για επικουρικό γιατρό στον επόμενο διαγωνισμό των επικουρικών γιατρών,  έτσι ώστε τουλάχιστον στον βαθμό που θα μπορέσουμε με 1 (έναν) γιατρό και με το προσωπικό που υπάρχει όπου είναι πλήρες κατά τα άλλα, και θα λειτουργήσει και ως κέντρο αποκατάστασης.... γιατί διαθέτουμε στο τμήμα και τις αντίστοιχες κλίνες. Άρα μπορούμε να το λειτουργήσουμε και αυτό όταν όμως έχουμε τον γιατρό,γιατί όπως είπαμε μας λείπει ο γιατρός"..

Συνεχίζοντας ο Διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε:

"Και όλα αυτά τα λέω γιατί θέλω να επαναλάβω ότι το  Νοσοκομείο της Κατερίνης όπως σας είχα πει και τότε στην αρχή στα εγκαίνια του Νοσοκομείου πριν 2 χρόνια στις 6 Σεπτεμβρίου 2010, τώρα κλείσαμε 2 χρόνια από τότε που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το Γ. Νοσοκομείο   και πάμε στον 3ο χρόνο, ούτε κλείνει, ούτε ιδιωτικοποιήται, ούτε θα μειωθούν οι δραστηριότητες...αντιθέτως θα αυξηθούν, όπως ήδη κάνουμε ..
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο πληθυσμός για να μην φεύγουν περιστατικά, ασθενείς και βεβαίως οικογένειες, συνοδοί στα άλλα νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα, εννοώντας της Θεσ/κης.

Αυτά τα λέω γιατί ορισμένοι διαδίδουνε με κακοήθιες γιατί προφανώς θέλουν να οργανώσουν  καλύτερα τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Ιδίως πιστεύω αυτοί είναι ιδιώτες γιατροί,  ορισμένοι βέβαια γιατροί της Κατερίνης,  που δεν βλέπουν πλέον με καλό μάτι την ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών και την διεύρυνση της παροχής υπηρεσιών του Νέου Νοσοκομείου και το διαβάλουν. Δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε υλικά, δεν έχουμε φάρμακα, θα κλείσουν οι πτέρυγες, θα πωληθεί το Νοσοκομείο,  θα δοθεί σε ιδιώτες, θα το αγοράσουν διάφορα άλλα  ιδιωτικά κέντρα.... κ.λ.π.
Όλα αυτά επαναλαμβάνω είναι πολύ μεγάλα παραμύθια".

Στην συνέχεια κατά την ξενάγηση στους χώρους Φυσικοθεραπείας ο κ. Φαρμάκης είπε:

"Σας παρουσιάζουμε σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη το τμήμα φυσικοθεραπείας το οποίο το χρησιμοποιούν και οι εσωτερικοί ασθενείς του νοσοκομείου, κυρίως μετενγχειρητικά  μέχρι να πάρουν το εξιτήριο. Μπορούν να το επισκέπτονται ιδιώτες  ασθενείς  για να κάνει κάποιες συνεδρίες φυσικοθεραπείας  στα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει το τμήμα του νοσοκομείου, με παραπεμπτικό όμως από γιατρό έστω ιδιώτη ή έστω από ΕΟΠΠΥ.

Επίσης να σας ενημερώσω σε απάντηση όλων αυτών που διαδίδουν ότι θα κλείσει το νοσοκομείο...ότι χθες υπέγραψα την 8η πρόσληψη γιατρού και να σας ενημερώσω ότι τις τελευταίες μέρες το νοσοκομείο Κατερίνης έχει προσλάβει άλλους 8 γιατρούς".

Οι 6 είναι επικουρικοί  είναι οι εξής:

1) Οικονομίδης Λάζαρος, Επιμ. Β' ειδικότητας Ορθοπεδικής, από 8/10/12,
2) Κρικώνη Ευφροσύνη, Επιμ. Β' ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας από 11/10/12
3) Πασχαλούδη Σοφία, Επιμ. Β' ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής από 11/10/12
4) Γιανδικίδης Σταύρος, Επιμ. Β' ειδικότητας Παθολογίας από 11/10/12
5) Τσακιρίδου Ησαϊα - Σίσυ, Επιμ. Β' ειδικότητας Αναισθησιολογίας από 15/10/12
6) Χρονοπούλου Ιωάννα, Επιμ. Β' ειδικότητας Νεφρολογίας από 19/10/12

Ιατροί ΕΣΥ:
1) Τσαλίδου Μαρία, επιμ. Β' Ιατρικής Βιοπαθολογίας
2) Μποστανίτης Ιωάννης, Επιμ. Β' Καδιολογίας.


Αμέσως μετά η Προϊσταμένη  του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης κα Κωνσταντίνα Καραμήντζα, η οποία σε λίγο καιρό και μετά από μια μεγάλη διαδρομή στις υπηρεσίες της φυσικοθεραπείας, κατά την ξενάγηση στους χώρους, μας ανέπτυξε  αναλυτικά  τις υπηρεσίες που προσφέρει το κάθε μηχάνημα στην φυσικοθεραπεία και την λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι κα Καραμήντζα τις  υπηρεσίες της στους ασθενείς πάνω από 35 χρόνια και στο τέλος του χρόνου (2012) βγαίνει σε σύνταξη.


Ο νέος Προϊστάμενος που θα αντικαταστήσει την κα Καραμήντζα Ντίνα θα είναι ο κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, γνωστός από την Τοπική αυτοδιοίκηση στον δήμο Δίου πρώην Δήμαρχος και νυν περιφερειακός σύμβουλος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας ο οποίος ανήκει πλέον δυναμικά και στην Παραϊατρική ομάδα του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης.
Αφού έγινε η ξενάγηση στους χώρους του υπερσύγχρονου φυσικοθεραπευτικού τμήματος με τον τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Φαρμάκης δέχτηκε τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας από την κ. Καραμήντζα μπροστά στους δημοσιογράφους.
Στο τέλος της συνέντευξης η κ. Ντίνα Καραμήντζα πρόσφερε στους καλεσμένους δημοσιογράφους αποχαιρετιστήρια κεράσματα.Επιμέλεια: Μαρία Βαλσαμίδου
Για Ράδιο Διόνυσος 89,2
www.dionisos892.gr
ΕΠΣ. Πιερίας