1/10/13

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της ΕΣΕΤ για τα 50 χρόνια, στο Καρπενήσι 27-28 & 29 /9/ 2013



Πανελλήνιο δημοσιογραφικό συνέδριο στην Ευρυτανία διοργανώθηκε, το τριήμερο 27 με 29 Σεπτεμβρίου 2013, από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα ετών αδιάλειπτης και συνεχούς λειτουργίας της.
Θέμα του συνεδρίου:
«Η Δημοσιογραφία στην Ελληνική Περιφέρεια» 50 χρόνια Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου 1963 – 2013.

Στο συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα  της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και τη συνδρομή του Δήμου Καρπενησίου,  συμμετείχαν καταξιωμένοι Δημοσιογράφοι μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Σ.Η.Ε.Μ-Θ. και της Ε.Σ.Ε.Τ. όπως επίσης Πανεπιστημιακοί από το τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης κ. Ι. Παναγιωτόπουλος,  ο περιφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κ. Μπακογιάννης.
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, σε μια περίοδο όπου η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήση η καταγραφή του ρόλου των δημοσιογράφων της περιφέρειας στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και να εξεταστεί ποιο θα είναι  το μέλλον του, σε σχέση με το διαδίκτυο. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της ΕΣΕΤ στην 50χρονη πορεία της και στους αγώνες της για την υπεράσπιση του ρόλου των δημοσιογράφων της περιφέρειας.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα Περιφερειακά Μέσα ενημέρωσης, αποτελούν διαχρονικά έναν από τους θεμέλιους λίθους της δημοκρατικής διεκδίκησης των τοπικών κοινωνιών προς την κεντρική εξουσία. Ο ρόλος του δημοσιογράφου της ελληνικής Περιφέρειας είναι σημαντικός διότι καταγράφει πληροφορίες, αιτήματα και πολιτικές, αλλά και σκιαγραφεί το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οι δημοσιογράφοι μέλη της ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου μοχθούν για δεκαετίες και υπηρετούν με σοβαρότητα, κύρος και υπευθυνότητα τον τόπο τους, αναδεικνύουν τα τοπικά προβλήματα διεκδικώντας την επίλυση τους και επιτελούν σημαντικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία.


Εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η στιγμή όταν λίγο πριν τη λήξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ Γιώργος Κουκουλιάτας πρόσφερε  στον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης  ένα δώρο συναισθηματικής αξίας.

 Ένα φιλμάκι  από τα παιδικά του χρόνια, όταν πιτσιρίκος ο σημερινός δήμαρχος έπαιζε πίσω από τους θάμνους φορώντας τον τήβεννο του θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της απονομής του πτυχίου του. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης έμεινε έκπληκτος, από το πρωτότυπο  δώρο, την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΣΕΤ για αυτό το απρόσμενο και πολύ σημαντικό δώρο. .
Εισηγητές του ετήσιου συνεδρίου της ΕΣΕΤ ήταν οι δημοσιογράφοι:
1.Βασίλης Κατσάρας (μέλος ΕΣΗΕΜΘ – ΕΡΤ3) & Γιάννης Αγγέλου (μέλος ΕΣΗΕΜΘ – ΕΡΤ3 & υπ. Διδάκτορας του τμήματος δημοσιογραφίας ΑΠΘ) η οποίοι και αναφέρθηκαν στην μετάβαση των παραδοσιακών ΜΜΕ στη νέα ψηφιακή εποχή και παράλληλα παρουσίασαν την μελέτη του ΑΠΘ για τον περιφερειακό τύπο.
2.   Τριανταφυλλίδου Ρένα – Μέλος Ε.Σ.Ε.Τ. η οποία ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Δημοσιογράφος στην περιφέρεια. Η συμβολή του στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Μύθος και πραγματικότητα».
3. Δημήτριος Λαγός (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – μέλος Ε.Σ.Ε.Τ.)ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα: “Ανάπτυξη και ΜΜΕ στην Περιφέρεια”
4.Σωτήρης Ξενάκης (Kontra Channel, Βήμα FM) ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Η δημοσιογραφία από την Περιφέρεια στο Κέντρο»
5.  Πάσχος Μανδραβέλης (μέλος Ε.Σ.Η.Ε.Α. – πρώην εκδότης εφημερίδας στην Κοζάνη) ο οποίος στην ομιλία του είχε θέμα: “Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από την περιφέρεια στο κέντρο”
6. Παναγιώτης Παπαχατζής Social Media Manager (Νέα μέσα – Μέσα κοινωνικής δικτύωσης)  ανέπτυξε το θέμα: “Υπάρχει περιφέρεια στο νέο τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;”
7. Δήμητρα Δημητρακοπούλου Λέκτορας τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ. "Το διαδικτυακό ‘αποτύπωμα’ της συμμετοχικής δημοσιογραφίας” - “Προκλήσεις και προοπτικές για το ρόλο του δημοσιογράφου στο μέλλον"
8.Λευτέρης Μωυσιάδης Γ. Γραμματέας ΕΣΕΤ, Σύμβουλος Επικοινωνίας ο οποίος και αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα στη δημοσιογραφία και το νέο τοπίο που προκύπτει.
9.Νίκος Λύτρας- μέλος ΕΣΕΤ  ανέπτυξε το θέμα: «Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ. Ο Ελβετός… Μεσολογγίτης πρωτεργάτης του Επαρχιακού Τύπου και της Ελληνικής Δημοσιογραφίας».
Την τελευταία μέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε θεματική συνεδρία με θέμα:
 «Ο τύπος στην Ευρυτανία και στην Κεντρική Ελλάδα», όπου τοποθετήθηκαν εκδότες της περιφέρειας αλλά και της Ευρυτανίας.
Το συνέδριο έκλεισε με την έκδοση συμπερασμάτων και την απονομή τιμητικής πλακέτας, αλλά και του δώρου έκπληξη (το φιλμάκι από τα παιδικά χρόνια του Κώστα Μπακογιάννη)  για τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, από το πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γ. Κουκουλιάτα.
Τον συντονισμό του συνεδρίου είχαν οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΕΤ :Κατερίνα Τσαλού, Γιάννης Σώκος,  και Λευτέρης Μωυσιάδης.




ΕΠΣ. Πιερίας