29/10/13

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Παραγωγών Ηλεκτρικών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά στο Επιμελητήριο

Ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και δρομολόγηση νέων κινητοποιήσεων
Έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τις επόμενες κινήσεις τους και τη θέση που πρόκειται να υιοθετήσουν εφεξής οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Επιμελητήριο Πιερίας. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΠΗΕΦ Πιερίας και Ημαθίας και παραβρέθηκαν σε αυτή ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Παναγής και μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), καθώς και οι Πρόεδροι των Επιμελητήριων Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος και Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Η. Χατζηχριστοδούλου: Το αίτημα του κλάδου είναι δίκαιο

Δεν υπάρχει στοχευμένη πολιτική για την ενίσχυση των μικροεπενδυτών τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας πως το αίτημα του κλάδου είναι δίκαιο. «Αυτοί που επενδύουν περιφερειακά δεν είναι οι μεγάλες εταιρείες. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Εμείς ως Επιμελητήρια ταυτιστήκαμε με το αυτονόητο», πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ι. Τσώτσος: Πρέπει να έχουμε πειστικές προτάσεις
Ζητάμε οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί να τηρηθούν υπογράμμισε ο κ. Τσώτσος. «Σε πρώτη φάση πετύχαμε να διατηρηθούν οι τιμές που υπάρχουν στις συμβάσεις. Φοβάμαι όμως ότι η συνέχεια θα είναι διαφορετική, γιατί ο κ. Παπαγεωργίου θα υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν χρήματα», είπε ο κ. Τσώτσος. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Υφυπουργό ανίκανο και επικίνδυνο, αφού μέσα σ’ ένα χρόνο έχει φέρει προς ψήφιση τέσσερα νομοσχέδια. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι παραγωγοί από την πλευρά τους πρέπει να έχουν πειστικές προτάσεις, με πρωταρχικό σημείο την άρνηση της μείωσης των τιμών και τάχθηκε υπέρ των δυναμικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων, που προϋποθέτουν μαζική συμμετοχή. «Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το θέμα πρέπει να έχει λήξει», κατέληξε.

Σ. Γεωργιάδης: Πρέπει να υπάρξει πίεση προς τους βουλευτές

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως δεν μπορεί συνέχεια να πληρώνει ο παραγωγός χωρίς να είναι υπαίτιος και ζήτησε να υπάρξει πίεση προς τους βουλευτές. «Ο κ. Παπαγεωργίου είναι αναξιόπιστος. Δεν μπορεί να επικαλείται μονίμως την Τρόικα», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, πως οποιαδήποτε μείωση τιμών πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τόνισε πως τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι βιώσιμα όταν δεν πληρώνονται εγκαίρως.

Α. Τόκας: Να διαχειριστούμε όλοι μαζί το πρόβλημα

Στο διαχωρισμό που υπάρχει σχετικά με τους αγρότες που έχουν επενδύσει στα φωτοβολταϊκά αναφέρθηκε ο κ. Αστέριος Τόκας, Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ και Πρόεδρος του ΣΠΗΕΦ Ν. Πιερίας, ο οποίος είχε και το συντονισμό της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Τόκας σημείωσε πως τα φωτοβολταϊκά των αγροτών αποτελούν επένδυση με την ίδια απόδοση και γι’ αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχει κατηγοριοποίηση. «Όλοι μαζί πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Είμαι υπέρμαχος μιας καλά οργανωμένης και με μεγάλη συμμετοχή διαμαρτυρίας», τόνισε

Γ. Παναγής: Ο Υφυπουργός ξεπέρασε κάθε όριο

Στον τιτάνιο αγώνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Παναγής λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε κάνει τη Βουλή δεύτερο σπίτι». Ο κ. Παναγής καταφέρθηκε κατά του Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας πως έχει ξεπεράσει κάθε όριο δίχως να διαθέτει συνέπεια λόγων και πράξεων. «Χρειάζεται συλλογικότητα και μαζικότητα στον αγώνα μας. Ο,τιδήποτε κι αν ισχύσει πρέπει να είναι και για κάθε νεοεισερχόμενη ΑΠΕ και κάθε σύμβαση να παραμείνει ίδια με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως έχει υπογραφεί», επισήμανε.

Πηγή:  Ολύμπιο Βήμα

ΕΠΣ. Πιερίας