7/10/13

Μηνύματα ενότητας & ελπίδας του Ελληνισμού εν μέσω κρίσης


Τους Ομογενείς απανταχού Μακεδόνες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύσης Πασχάλης

Στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που έγινε στο κλειστό του ΠΑΟΚ

Μηνύματα, μεταξύ άλλων, και για ενότητα του Ελληνισμού και για ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης έστειλε ο εκπρόσωπος της Ποντιακής Νεολαίας καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Ομοσπονδιών και Σωματείων κατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο και χορευτές κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.



Νέοι «αντιστέκονται στις οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα»

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γρηγόρης Κεσαπίδης, είναι εκείνος που στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η νεολαία, λέγοντας: «Νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδος αντιστέκονται στις οικονομικές δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα μας, σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά και περνούν το δικό τους μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας το οποίο πλημμυρίζει παντού».
Και πρόσθεσε: Είναι «ένα μήνυμα που μετατρέπεται σε δύναμη μέσω της οποίας (οι νέοι) μάς επιτρέπουν να στηριχτούμε σ’ αυτούς, έτσι ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη διάσωση και διάδοση των παραδόσεων του Πόντου».
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση έκανε λόγο για «συνάντηση της Νεολαίας μας» που γίνεται «με αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ.Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, μιλώντας για τη σημασία των χορών στην ποντιακή παράδοση αναφέρθηκε σε αρετές όπως είναι η «αγάπη, η φιλία, η αδελφοσύνη, η ισότητα και η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η λεβεντιά κ.ά.».

Εκπροσώπηση των απανταχού Μακεδόνων από τον Πρόεδρο του Αλεξανδρείου κ. Διονύση Πασχάλη

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), συμμετείχαν πέντε Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων (Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκης, καθώς και Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου), 425 Πρωτοβάθμια Ποντιακά Σωματεία και 2.500 χορευτές και χορεύτριες.
Τους απανταχού Μακεδόνες της Ελληνικής Ομογένειας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου (Δ.Ι.Μ.Α.), κ. Διονύσης Πασχάλης, ο οποίος σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους Αρχών και ποντιακών φορέων μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της Προέδρου της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Α. (και συντονίστριας των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου) κ. Νίνας Γκατζούλη καθώς και των απανταχού Μακεδόνων ανά την Υφήλιο.
Μάλιστα, σε μία από αυτές τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Παρχαρίδης συζήτησε με τον κ. Πασχάλη την προοπτική μιας συνεργασίας μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την πρόταση αυτή έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος του Αλεξανδρείου, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. για την επιτυχία του φετινού πανελλαδικού ποντιακού φεστιβάλ.

Τιμή στους Δημήτρη Μελισσανίδη και Αντώνη Αντωνιάδη

Στην έναρξη του Φεστιβάλ ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, τίμησε δυο Πόντιους από τον χώρο του αθλητισμού, τον Πρόεδρο της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού κ. Αντώνη Αντωνιάδη.


Παρόντες στο πανελλαδικό αυτό ποντιακό πανηγύρι ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ.Θεόδωρος Καράογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Βουλευτής κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα καθώς και άλλοι Βουλευτές, ο τ. Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης καθώς και ο τ. Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Στέλιος Παπαθεμελής.
Ακόμη, το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σίμος Δανιηλίδης, άλλοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο τ. Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης, ο γνωστός από την «Υπόθεση Οτζαλάν» απόστρατος αξιωματικός κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων - Πρεσβευτής του Αλεξανδρείου, Καθηγητής κ. Χρήστος Γαλλής, κ.ά.

ΕΠΣ. Πιερίας