13/11/13

Ο δήμαρχος Κατερίνης για την επαρχιακή οδό Κατερίνης – Ελατοχωρίου: Ας επικρατήσει η λογική


Έκπληκτος με την απάντηση της περιφέρειας
Έκπληκτος με την απάντηση  του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών  Γ.Μωυσιάδη και των υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης απαντώντας στο θέμα της αποκατάστασης του  δρόμου Κατερίνης – Ελατοχωρίου.
Ο δήμαρχος Κατερίνης  έκανε λόγο  για «κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος έστειλε μια απάντηση στον αντιπεριφερειάρχη – ο οποίος φαντάζομαι δεν θα την είδε γιατί θεώρησε ότι είχε να κάνει με σοβαρό άνθρωπο που του απάντησε -και την έστειλε αυτούσια στο περιφερειακό συμβούλιο, εν αγνοία της αντιπεριφερειάρχη της κα Μαυρίδου».

Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Κατερίνης
Ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι η απάντηση του υπηρεσιακού παράγοντα λέει, ενώ ο δρόμος δεν είναι αρμοδιότητας του δήμου Κατερίνης, ότι οφείλει ο δήμος να βρει παράπλευρους δρόμους για να αποκατασταθεί η συγκοινωνία.
«Δεν αναφέρεται όμως πουθενά ότι αυτοί οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί για περισσότερα από 2 χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα, δεν κατάφεραν ακόμη να δημοπρατήσουν ούτε την μελέτη για το πως θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο δήμαρχος Κατερίνης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δρόμο κρίσιμης σημασίας όχι μόνο λόγω του χιονοδρομικού αλλά κυρίως για την μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο της Μηλιάς και της Ρητίνης.

Δίνουν εντολές οι υπηρεσιακοί παργοντες;
Όπως είπε ο κ. Χιονίδης τους είχε σταλεί ένα έγγραφο όπου τους ζητούσαν να κάνουν ένα αγροτικό δρόμο και να προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις, να στρώσουν τον δρόμο ώστε να περνούν κάποια μικρά οχήματα.
Αυτός που έχει την ευθύνη του δρόμου αυτός οφείλει να κάνει την παράκαμψη, τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο  εύκολος τρόπος μερικών τεχνικών, είναι να πουν ότι ο δήμος οφείλει να τα κάνει αυτά. «Ποιοι νομίζουν ότι είναι αυτοί που μπορούν να δίνουν εντολές στο δήμο; Ή νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να παράγουν πολιτική, πρόσωπα τα οποία δεν πρέπει να παράγουν  πολιτική, αλλά να κάνουν την δουλειά τους και την οποία δεν κάνουν; Είναι αδιανόητο εδώ και δυο χρόνια να μην έχει προχωρήσει η δημοπράτηση της μελέτης».
 Ποτέ δεν μπερδευτήκαμε ως δήμος Κατερίνης στα όρια άλλων αρμοδιοτήτων, υπογράμμισε ο δήμαρχος λέγοντας ότι στο έγγραφο που είχαν στείλει είχε απαντήσει η υπηρεσία του δήμου λέγοντας ότι  δεν μπορεί να γίνει ο αγροτικός αυτός δρόμος λόγω κατάστασης  του αλλά και λόγω κλίσης  που ξεπερνά το 15%. «Να κατεβάσουμε κόσμο από εκεί, να σκοτώσουμε κόσμο και μάλιστα κατ΄εντολή ποιου, ενός υπαλλήλου, ενός προϊσταμένου, που παρέκαμψε  και την ιεραρχία» είπε ο κ. Χιονίδης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νίκος Μπουρονίκος  επεσήμανε ότι με τις παρεμβάσεις που έκανε η αντιπεριφέρεια Πιερίας ο δρόμος έχει δοθεί σε κυκλοφορία.
 Η εναλλακτική λύση που υπάρχει σήμερα σε περίπτωση που ο δρόμος κλείσει και πάλι, για διέλευση λεωφορείων και βαριών μηχανημάτων είναι η αγροτική οδός που πάει από τη Κατερίνη – Κεραμίδι-Αρωνάς-Λαγόραχη και μετά την αγροτική οδό για Ρητίνη στη θέση «δεντρί» στροφή για  το Ελατοχώρι.
Η Τεχνική υπηρεσία της αντιπεριφέρειας προτείνει ως εναλλακτική λύση το δρόμο που πάει προς Μοσχοπόταμο, ωστόσο όπως είπε ο κ. Μπουρονίκος μέσα από το χωριό δεν μπορεί να περάσει ούτε φορτηγό ούτε λεωφορείο. Επομένως αυτή η λύση στην πράξη είναι άκυρη.
«Η περιοχή είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Μάιο  και ακόμα η Τεχνική υπηρεσία ελέγχει την προετοιμασία φακέλου έργου για την προκήρυξη της σχετικής μελέτης αντιμετώπισης της κατολίσθησης στην περιοχή. Είμαστε  σίγουροι ότι ακόμα και αν θέλαμε να κάνουμε υπέρβαση και να μπούμε σε χωράφια άλλων και να καλύψουμε εμείς εναλλακτικά  την κίνηση, ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να κάνουμε απαλλοτριώσεις, μελέτες για τη διαπλάτυνση του δρόμου και να βελτιώσουμε και τη βατότητα στο σημείο που η κλίση του δρόμου είναι 14% και 20% θα χρειαζόταν τουλάχιστο 2 χρόνια. Πρακτικά λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να γίνει».
Από KATERINIΞWS 

ΕΠΣ. Πιερίας