1/11/13

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΞΕΣ ΣΤΟΡΥ..


Αγαπητοί φίλοι του AstroVox,

Το μεσημέρι της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2013 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική έκλειψη με μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Συγκεκριμένα, ανάλογα και με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα καλύψει έως και 10% τον ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα (το ποσοστό αναφέρεται στην ηλιακή διάμετρο). Στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό θα είναι σταδιακά μικρότερο. Αντίστοιχα και η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη για τη νότιο Ελλάδα (πάνω από μια ώρα στην Κρήτη) και μικρότερη για τη Βόρεια Ελλάδα (μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη). Αναλυτικές πληροφορίες, οδηγίες και χρόνους μπορείτε να βρείτε στο AstroVox:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19176

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών. Θα βρείτε οδηγίες στο παραπάνω link.

Πέρα από το 
www.astrovox.gr μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα αστρονομικά γεγονότα από το AstroVox και μέσω των κοινωνικών δικτύων:
http://twitter.com/astrovoxgr
http://www.facebook.com/astrovox

Ευχόμαστε καλή και ασφαλή παρατήρηση του ηλίου!

Ανδρέας Παπαλάμπρου
http://www.astrovox.gr

Το μεσημέρι της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2013 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου.
Στη χώρα μας θα είναι μερικώς ορατή.
Σε κάποια σημεία του πλανήτη η έκλειψη θα είναι ολική. Στη χώρα μας και ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος η το ποσοστό του Ήλιου που θα καλύψει η Σελήνη θα φτάσει ως το 10%.
Στη βόρειο Ελλάδα το ποσοστό θα είναι μικρότερο, όπως και η διάρκεια της έκλειψης.
Συγκεκριμένα στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17.
Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα

Η επόμενη έκλειψη ηλίου ορατή από τη χώρα μας θα γίνει το Μάρτιο του 2015.

ΕΠΣ. Πιερίας