17/12/13

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Πόλος έλξης η έκθεση κειμηλίων απελευθέρωσης της Μακεδονίας

Την επισκέφθηκαν σχολεία, φορείς, σύλλογοι, οικογένειες και άλλοι επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητριών, μαθητών και εκπαιδευτικών, φορέων και συλλόγων, καθώς και άλλων επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας, προσέλκυσε η «Έκθεση Κειμηλίων Απελευθέρωσης της Μακεδονίας - Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913», που φιλοξενήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το διάστημα από 1 έως και 15 Δεκεμβρίου 2013.

Κειμήλια από τον αγώνα απελευθέρωσης της Μακεδονίας
Πολλοί επισκέπτες είδαν από κοντά τα εκθέματα, τους χάρτες αλλά και τα ιστορικά στοιχεία που πλαισιώνουν τα κειμήλια εκείνου του αγώνα, ο οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, πριν από 100 χρόνια.
Στολές, σπαθιά, παράσημα, επωμίδες, στρατιωτικές σάλπιγγες, χειρόγραφες επιστολές, ευχετήριες κάρτες του Ελευθέριου Βενιζέλου, εφημερίδες εκείνης της εποχής που περιέγραφαν τις νίκες των ελληνικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση πόλεων και χωριών, χάρτες με την επέκταση της Ελλάδας, σπάνιες φωτογραφίες, με την προέλαση των Ελλήνων και την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κ.ά.

Θετικά σχόλια στο βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών

Όπως είναι γνωστό, η έκθεση που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, επίσημων προσκεκλημένων, τοπικών αρχών και πολιτών, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η περιήγηση των επισκεπτών δεν αρκέστηκε μόνο στον χώρο των εκθεμάτων αλλά και σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, πολλά άτομα διαφόρων ηλικιών θέλησαν να γράψουν στο βιβλίο επισκεπτών του Ιδρύματος προκειμένου να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το Ίδρυμα και τις δραστηριότητές του, για τον στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, για τα κειμήλια της απελευθέρωσης αλλά και για την αγάπη τους για την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία, όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.













ΕΠΣ. Πιερίας