4/12/13

Πανηγυρικός Εορτασμός προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας στην Κονταριώτισσα Πιερίας

Στις αρχές του μήνα Δεκέμβρη, συναντάμε μαζεμένες τις γιορτές τα λεγόμενα Νικολοβάρβαρα.
Στις 4 του Δεκέμβρη γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα που λένε πως προστάτευε τα παιδιά από την ευλογιά.
 Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται την άκρη του χωριού της Κονταριώτισσας, δίπλα στο Ξερολάκι, (το γνωστό ζημιάρικο ρέμα....μετά από έντονη βροχόπτωση).

Για την ιστορία να πούμε ότι το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας το έχτισε πριν 3 δεκαετίες, μονάδα του πυροβολικού το 1974 όταν είχε στρατοπεδεύσει στο χωριό,  για να  προστατεύει τους στρατιώτες από ατυχήματα!!
Γι αυτό και θεωρείται η Αγία Προστάτιδα του Πυροβολικού!!
Από τότε και κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα η κάτοικοι  του χωριού, δεν παραλείπουν να εκκλησιάζονται και να τιμούν την μνήμη της Αγίας Βαρβάρας.
Έτσι και φέτος παρά το κρύο που επικρατούσε το πρωί, 4 Δεκεμβρίου ανήμερα της γιορτής με κατάνυξη γιορτάστηκε η Αγία Βαρβάρα στο ομώνυμο εξωκλήσι στην Κονταριώτισσα.
Οι πιστοί έμειναν στον περίβολο της εκκλησίας μια και αυτή είναι αρκετά μικρή ώστε να τους χωρέσει όλους.
 Ο εφημέριος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Κονταριώτισσας, (όπου ανήκει και το παρεκκλήσι Αγίας Βαρβάρας) π. Παναγιώτης Πολύζος  λειτούργησε στον μικρό Εκκλησάκι.
Εκτός από τους πιστούς στην εορταστική Θεία Λειτουργία  παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της 137 αυτοκινούμενης μοίρας μέσου πυροβολικού Λιτοχώρου.
Ακολουθώντας το έθιμο μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και σύμφωνα με το Θρησκευτικό Έθιμο ο Εφημέριος "Σήκωσε το Ύψωμα".
Το έθιμο θέλει το "αγιασμένο ύψωμα" να ασημώνει... ο πιστός ή η πιστή, με γενναίο χρηματικό ποσό μαζί με την εικόνα της Εκκλησίας, που ασπάζεται πρώτος, μια και έχει την τιμητική του.

Με τη σειρά περνούν όλοι, ασπάζονται την εικόνα, παίρνουν αντίδωρο, μέρος από το αγιασμένο ύψωμα, από το χέρι της "κυράς" του άρχοντα που σήκωσε το ύψωμα και εύχονται μεταξύ άλλων ευχών και χρόνια πολλά και αποχωρούν.
Το ύψωμα  φέτος το πήρε (το χτύπησε..όπως το λένε στο χωριό) η κ. Φωτεινή Γκαγκάνα-Βαλσαμοπούλου.

Μαρία Βαλσαμίδου.

ΕΠΣ. Πιερίας