3/10/13

Επετειακή Εκδήλωση την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης στις 7:00 μ.μ.


Υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και του ΟΠΠΑΠ, ο σύλλογος Λιβαδιωτών διοργανώνει Επετειακή Εκδήλωση την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης στις 7:00 μ.μ. για τα 101 χρόνια, ανήμερα της μεγάλης εξόρμησης του ελληνικού στρατού από τη Λάρισα προς τη Μελούνα, την Ελασσόνα, το Σαραντάπορο, εξόρμησης που ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση, μέσα στον Οκτώβρη του ’12, της Μακεδονίας – Θράκης, και της Ηπείρου (το 1913).

Ομιλητές θα είναι: ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός και ο Γαβριήλ Συντομόρου, φιλόλογος – συγγραφέας ομώνυμου έργου για τη Μάχη στο Σαραντάπορο που επί μήνες τη μελέτησε επιτοπίως (στο Χάνι του Χατζηγώγου), στα γειτονικά χωριά (Μηλέα, Φαρμάκι, Λειβαδερό, Δολίχη, Πύθειο, Λιβάδι, Σέρβια, Καταφύγι Κοζάνης), αξιοποιώντας για το περιεχόμενο πολλές πηγές, μα ιδιαίτερα τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.


Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η αντιπεριφερειάρχης κ.Σοφία Μαυρίδου και οι Δήμαρχοι Ελασσόνας (όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα) και Κατερίνης (ως η διοργανώτρια αρχή, (μαζί με τον ιστορικό, από το 1918, Σύλλογο Λιβαδιωτών). Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από Ελασσόνα, Λιβάδι, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, καθώς και ο Σύλλογος Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», προς τιμήν του ήρωα Κονταξάκη (16χρονου έφηβου εθελοντή στις γραμμές του Στρατού), που έπεσε στις παρυφές της Κατερίνης, μαχόμενος για την Ελευθερία της Μακεδονίας. 

ΕΠΣ. Πιερίας