1/12/13

Ανοιχτή η Έκθεση με «Κειμήλια Απελευθέρωσης της Μακεδονίας» στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου


κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαία
Υψηλής Ποιότητας Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (κόμβος Λιτοχώρου) .
Τις πύλες της άνοιξε με λαμπρή επισημότητα η έκθεση "Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας - Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 - 1913".
Τα εγκαίνια τελέστηκαν  την  Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, στις 11.00 το πρωί, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου.
Θεόδωρος Καράογλου υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Στην έκθεση έγινε ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων στον χώρο του Αλεξάνδρειου Μεγάρου, όπου παρουσιάζονται ενότητες από τις διάφορες μάχες με φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία, χάρτες, πίνακες της τοπογραφίας της Μακεδονίας, εκείνης της περιόδου, φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, όπλα, προσωπικά αντικείμενα, δημοσιεύματα από τις εφημερίδες της εποχής και φορεσιές Μακεδονομάχων. 
Διαθέτει, επίσης  και ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα και διοράματα με σκηνές από τη ζωή και τις μάχες στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.



Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου οι εκλεκτοί καλεσμένοι της εκδήλωσης απόλαυσαν ένα όμορφο παραδοσιακό καλιτεχνικό πρόγραμμα με  μουσική από την χορωδία Λιτοχώρου και χορούς από τμήμα της Ένωσης Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.
Χαιρετισμούς απύυθηναν: Ο πανοσιολογιότατος πατήρ Ιωακείμ Οικονομίκος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο βουλευτής Πιερίας κ. Χριστογιάννης, οι δήμαρχοι δήμου Κατερίνης  και Δίου Ολύμπου κ.κ. Σάββας Χιονίδης και Γιώργος Παπαθανασίου,   
Διευθυντής 2βάθμιας εκπαίδευσης Ν.Πιερίας κ. Καζνταρίδης αντιπρόεδρος Δ.Ι.Μ.Μ.Α

Ο Διευθυντής της 2βάθμιας εκπαίδευσης Ν.Πιερίας καθηγητής Φιλόλογος κ. Καζνταρίδης έκανε αναφορά στη μεγάλη εποποιία του Έθνους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Πρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.Διονύσης Πασχάλης
Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, κ. Διονύσης Πασχάλης καλωσόρισε τους καλεσμένους δηλώνοντας: 


"Η παρουσία σας σήμερα εδώ δεν τιμά μόνο το Διεθνές  Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ανδρεία. Το εθνικό φρόνημα των ηρώων μας.. που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Θα ήθελα επίσης να τονίσω, ότι μόνο μέσα από τη Μνήμη και τα Διδάγματα του χθες, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε Ζωντανό το Σήμερα για να Δημιουργήσουμε ένα Καλύτερο Αύριο. Σας ευχαριστώ πολύ".
Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Μ.Α. κ. Νίνα Γκατζούλη.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν, όταν μέσω
Skype έγινε διαδυκτιακή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας Αμερικής, για να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση και στους καλεσμένους η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Μ.Α. η κ. Νίνα Γκατζούλη.

Τα κειμήλια θα φιλοξενηθούν από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013. 
Κατά το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων, το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου θα παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες, σε σχολεία και φορείς, να επισκεφθούν τα πολύτιμα εκθέματα, καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως και τις 5.00 το απόγευμα.

Την έκθεση διοργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου και το Γ' Σώμα Στρατού καθώς και με την ευγενική συμμετοχή του Δήμου Δίου - Ολύμπου.










































Ρεπορτάζ: Μαρία Βαλσαμίδου
Ράδιο Διόνυσος 89,2




ΕΠΣ. Πιερίας