12/8/13

΄"ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2013" Φρέσκα ψάρια για τον κόσμο και Διαγωνισμός ψαρέματος στη Γρίτσα Λιτοχώρου.


Με τον καθιερωμένη πλέον εδώ και χρόνια..εκδήλωση του "διαγωνισμού ψαρέματος" ξεκίνησε το πρόγραμμα ΄"ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2013" του πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Έφέσσου Πιερίας ''Ο Ηράκλειτος'' σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας . 

Η διοίκηση και τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Έφέσσου Ν.Πιερίας ''Ο Ηράκλειτος'' πρόσφεραν μία εξαιρετική Κυριακή, με την πολύ ανθρώπινη αυθεντική και παραδοσιακή εκδήλωση ..''διαγωνισμός ψαρέματος''. 
Οι ερασιτέχνες ψαράδες μπήκαν με τα καϊκια τους από τις 5,30 το πρωϊ στην θάλασσα για ψάρεμα 
με  σημείο εκκίνησης  το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου, ολοκληρώνοντας την αποστολή τους κατά τις 11 π.μ. 
Η ψαριά δεν ήταν και πολύ πλούσια σύμφωνα με τους ψαράδες....αλλά χίλιοι καλοί χορταίνουν μας είπαν και φυσικά έφτασαν για να απολαύσουμε όσοι βρεθήκαμε εκεί στο κάλεσμα του συλλόγου, φρέσκο ψητό ψάρι, με τσιπουράκι, ρετσίνα και πολλά άλλα εδέσματα φτιαγμένα με αγάπη από τις γυναίκες του συλλόγου
Η συγκεκριμένη εκδήλωση
 έχει ως σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων που συμμετέχουν και την προσφορά  πραγματικά φρέσκων ψαριών του Θερμαϊκού,  σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για άπορες οικογένειες, μετά το πέρας του διαγωνισμού.
 

Το πρόγραμμα είχε και μουσική από το σχήμα του Μάκη Καραλιά ο οποίος παίζει και στα πλήκτρα...με την εξαιρετική Μαρία Τζώρτζογλου στο τραγούδι, καθώς επίσης τον Βασίλη Τσάγκα τραγούδι και τον Αναστασιάδη Γιάννη στην κιθάρα και μπουζούκι.  
Το γλέντι άναψε με χορό και με τραγούδι. ..


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου, δήλωσε  ότι ο διαγωνισμός ψαρέματος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών  Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ » , αντανακλά µε έμφαση παραδόσεις και έθιμα  που σχετίζονται µε την αλιεία και την αλιευτική παραδοσιακή δραστηριότητα της Πιερίας.  


«Η  συγκεκριμένη δράση του συλλόγου αποτελεί μια καινοτόμα δράση ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας, όπως είναι οι  πανέμορφες ακτές μας» υπογράμμισε η κ.Μαυρίδου προσκαλώντας και άλλους πολιτιστικούς φορείς να υιοθετήσουν ανάλογες δράσεις που σκοπό έχουν την προβολή του φυσικού κάλους της Πιερίας.


Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ανάπτυξη της αθλητικής αλιείας,  έχει ως σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση -και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος- καθώς και τη διαμόρφωση συνείδησης για την εφαρμογή των σχετικών  διατάξεων,  που αναφέρονται στην αλιεία για την  προστασία του θαλάσσιου πλούτου της Πιερίας από τους ερασιτέχνες ψαράδες.


Από την πλευρά του ο  Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, επεσήμανε ότι τα διάφορα είδη ερασιτεχνικής αθλητικής αλιείας, όπως το ψάρεψα κοντά στις ακτές ή από την ακτή έχουν ως σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και μια δυναμική μορφή τουρισμού που  να ενθαρρύνει  τη συμμετοχή του επισκέπτη σε εμπειρίες που συνδέονται με το θαλάσσιο περιβάλλον.


Η Αντιπεριφέρεια εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κ. Κικί Κίτσιου.


Εκτός από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου σε αυτή γιορτή, φιλοξενήθηκαν και λουόμενοι, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, που ήρθαν να φωτογραφήσουν και να γεμίσουν τις αποσκευές τους επιστρέφοντας από τις διακοπές τους στον τόπο τους, τις πιο όμορφες  εικόνες από την Ελληνική και Πιερική Φιλοξενία!!  


Τα είδη ιχθύων που ψάρεψαν οι ψαράδες ήταν μουρμούρες, σπάροι, γόπες, λυθρίνια, σαυρίδια, σαρδέλες, κυνηγοί.. ενώ πιάσανε μία ζαργάνα και μία παλαμίδα αλλά και άλλα είδη ψαριών. 


Τα ονόματα των διαγωνιζόμενων ανακοινώθηκαν από τον κ. Δημητριάδη Γιάννη προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών  Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ »
Τα έπαθλα που θα προσφερθούν είναι: 
α) για την ποσότητα των ψαριών και 
β) για το μεγαλύτερο ψάρι και η απονομή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2013».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό μεταξύ άλλων συμμετείχε ως ερασιτέχνης ψαράς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Νέας Εφέσσου κ. Δημήτρης Κατιρτζής ο οποίος μάλιστα εκτός από τα αλεξίπτωτα που είναι η αγάπη του... διαθέτει εκπληκτικό ταλέντο και στο τραγούδι αφού μας ερμήνευσε δυο-τρία τραγούδια τα οποία και μας αφιέρωσε!!



Αυτή η εκπληκτική εκδήλωση του "διαγωνισμού ερασιτεχνικού ψαρέματος"..εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις  "ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2013" και η συνέχεια θα δωθεί στις 28 και 29 Αυγούστου με πλούσιες Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και άλλες που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Ιωάννη Τον Πρόδρομο σύμφωνα με δήλωση του προέδρου κ. Γιάννη Δημητριάδη κάνοντας ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο να στηρίξουν τις  εκδηλώσεις του  
πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Έφέσσου Πιερίας ''Ο Ηράκλειτος''.

Ρεπορτάζ: Μαρία Βαλσαμίδου






































































 Φώτο: Μαρία Βαλσαμίδου.

ΕΠΣ. Πιερίας