22/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Οι σχολικοί φύλακες δεν ήταν ρουσφέτι κανενός Δημάρχου, ούτε κατέλαβαν τις θέσεις τους από την πίσω πόρτα. Αν κάποιοι από τους βουλευτές και την Κυβέρνηση το αμφισβητούν , τότε θεωρούμε ότι τίποτε δεν είναι αξιοκρατικό και αδιάβλητο.
   
   Ο θεσμός των σχολικών φυλάκων ξεκίνησε πριν 13 χρόνια ως πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, διάρκειας 11 μηνών από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας , Δημόσιας Τάξης, την ΚΕΔΚΕ, τον ΟΑΕΔ και διαχειριστή την ΕΕΤΑΑ.  Το 11μηνο  πρόγραμμα φύλαξης σε 24ωρη βάση , 7 ημέρες την εβδομάδα , με παρατάσεις διήρκεσε 5 χρόνια (με 590 € και χωρίς ασφάλιση) . Οι φύλακες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κριτήρια μοριοδότησης όπως η εντοπιότητα, ο χρόνος ανεργίας, η επιδότηση ανεργίας, η  οικογενειακή κατάσταση, με απαραίτητη προϋπόθεση  να είναι απόφοιτοι Δ.Ε. Το 20% τον επιλεγέντων ήταν άνω των 50 ετών. Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η επιλογή έγινε από την ΕΕΤΑΑ .

    Με τις διατάξεις του ν. 3320/2005, όσοι από τους σχολικούς φύλακες κριθήκαμε από τον ΑΣΕΠ ότι πληρούσαμε τις προϋποθέσεις υπαγωγής μας στις ρυθμίσεις του Π.Δ. 164/2004,  καταταχθήκαμε σε θέσεις ΙΔΑΧ του Δήμου Κατερίνης ειδικότητας Δ.Ε. Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων.
    Από το 2006 τα καθήκοντά μας τυπικά ήταν  η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.
Η πραγματική μας εργασία : φύλακες + ηλεκτρολόγοι + υδραυλικοί + ελαιοχρωματιστές + θυρωροί + επιβλέποντες και ρυθμιστές της λειτουργίας των σχολικών κτιρίων τις απογευματινές ώρες, από  συλλόγους γονέων, από αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα του Δήμου, από αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που εδρεύουν στο Δήμο, από προγράμματα του Υπ. Παιδείας , από παιδιά - μαθητές που χρησιμοποιούν τους αύλειους χώρους για άθληση και 
παιχνίδι.

   Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων  συντελέσαμε  καθοριστικά στην προστασία των παιδιών από διάφορους εξωσχολικούς που δημιουργούσαν προβλήματα. («βεντέτες» μεταξύ σχολείων) και κατά γενική ομολογία (σύλλογοι γονέων, κηδεμόνες, μαθητές, καθηγητές), στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.         
   Συμβάλαμε αποτελεσματικά στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας που είναι προϋπόθεση για την εξάλειψη φαινομένων που υποβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Πάνω απ΄όλα όμως ήμασταν κοντά στα παιδιά,  προστάτες και φίλοι τους.                                   


Όταν ξεκίνησε (2001)το πρόγραμμα φύλαξης , τα σχολεία μας στην πλειοψηφία τους ήταν στέκια χρηστών ουσιών ( σύριγγες στην αυλή του σχολείου, σύριγγες στις βρύσες , δόσεις σε αλουμινόχαρτα στα παράθυρα του σχολείου , στα περβάζια πάνω από τις πόρτες κ.α.)   και εύκολη διέξοδος για κάθε άτομο που ήθελε να εκτονώσει το θυμό του και τη βίαιη συμπεριφορά του .

Από το πρώτο κιόλας χρονικό διάστημα που εγκατασταθήκαμε ως φύλακες στα σχολεία φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα: 

- πετύχαμε την ασφάλεια των μαθητών και των σχολικών χώρων με την οριστική απομάκρυνση των χρηστών
- την απομάκρυνση των εξωσχολικών

- την σημαντική μείωση των ζημιών στα κτίρια (βαψίματα, σπασμένα τζάμια, κλοπές κ.α.) και κατ΄ επέκταση την μείωση των δαπανών για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
- τα οφέλη ήταν πολύ σημαντικά για εκπαιδευτικούς και γονείς που ένιωσαν ασφάλεια για τα παιδιά τους όχι μόνο τις  ώρες λειτουργίας του σχολείου  αλλά και  τις απογευματινές ώρες, όπου το σχολείο απέκτησε ζωή ,μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και το ασφαλές παιχνίδι.

   Σήμερα με τα νέα οικονομικά δεδομένα , την οικονομική κρίση,  τη μείωση των επιχορηγήσεων για τα σχολεία κατά 50 %, τη σημαντική  μείωση της  επιχορήγησης για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων και την αύξηση της εγκληματικότητας, η Κυβέρνηση προβαίνει στη κατάργηση ενός αποδεδειγμένα επιτυχημένου  και αναγκαίου θεσμού , θέτοντας σε κίνδυνο τη σχολική περιουσία, την ασφάλεια των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

    Στα σχολικά κτίρια υπάρχει εξοπλισμός μεγάλης αξίας: εργαστήρια Η/Υ, Laptops , διαδραστικοί πίνακες, , μικροφωνικές εγκαταστάσεις, φωτοτυπικά μηχανήματα, fax, κ.α.  Ο εξοπλισμός αυτός τίθεται σε κίνδυνο , τη στιγμή μάλιστα που ούτε ο Δήμος , ούτε τα αρμόδια υπουργεία έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν εξοπλισμό τέτοιας αξίας αν αυτός κλαπεί.

Ως σχολικοί φύλακες δεν αντιμετωπιστήκαμε    


  • ως άνθρωποι με δικαιώματα, με ανάγκες και με αξιοπρέπεια, 
  • ως εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 13 χρόνων,
  • ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας 
  • ως  εργαζόμενοι που ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αποδείξουμε αντικειμενικά και τεκμηριωμένα την αποτελεσματικότητά μας και ότι ήμαστε άκρως αναγκαίοι.

                                                        
Είναι  πρωτοφανής, αδιανόητος και φασιστικός ο τρόπος αντιμετώπισής μας. Την απαξίωση τη ζούμε τις τελευταίες ημέρες σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είμαστε νούμερα πάνω σε μια σελίδα που τα αλλάζουνε, τα σβήνουν, τα  ξαναγράφουν ανάλογα με το τι συμφέρει.
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Γιάννης Ελευθεριάδης

ΕΠΣ. Πιερίας