3/9/12

Άνοιξε και επίσημα το πανηγύρι της Κατερίνης!!!

Σας μύρισε τσίκνα? Μην ταράζεστε. Άρχισαν τα πανηγύρια!!!

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 28η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

 

Πλήθος επισκεπτών πήραν μέρος στα εγκαίνια της μεγάλης λαϊκής γιορτής της πόλης. 

Τα εγκαίνια της 28ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης έγιναν την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Ανδρομάχης, από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, παρουσία εκπροσώπων των αρχών και πλήθος επισκεπτών. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.
Η λαϊκή αυθεντική αυτή γιορτή, συνδυάζει την συνεργασία, την ιστορία του τόπου μας. Άλλωστε, παραδοσιακά στην εμποροπανήγυρη η ζωντάνια, το μεράκι και η αισιοδοξία των συμμετεχόντων πλημμυρίζει την τοπική κοινωνία και συνθέτει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ποικίλων ενεργειών ανάδειξης και ευρύτερης προβολής των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.
Ο επισκέπτης θα 'δει εικόνες σχεδόν αναλλοίωτες στο χρόνο, εικόνες που ζωντανεύουν και φέτος στο «πανηγύρι» δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν, να διασκεδάσουν, να απολαύσουν τις χαρές του πανηγυριού και να ζήσουν ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς.!!!
Παραδοσιακά μπαίνοντας στον Σεπτέμβρη υποδεχόμασταν με χαρά το καθιερωμένο πανηγύρι στην περιοχή Πέλεκα δίπλα στο ποτάμι!! (γουμαροπάζαρο το λέγανε παλιά).

Από μικρά το πανηγύρι το περιμέναμε με μεγάλη λαχτάρα για να μας πάνε οι γονείς μας στις κούνιες, να μας αγοράσουν γλυφιτζούρια κοκοράκια, και κορόμηλα στο ξύλο, να μας ανεβάσουν στις κούνιες, να μας αγοράσουν σφυρίχτρες εκοφαντικές, βραχιόλια σε σχήμα χρυσού φιδιού, δαχτυλίδια με διάφανες χρωματιστές πέτρες και γκίλια (κάτι πεταλούδες που τις σπρώχναμε  με το ξύλο στο χέρι και καθώς ανοιγόκλειναν τα φτερά τους έβγαζαν έναν ήχο από γρανάζι.. Μας πήγαιναν στα θεάματα, πρωτόγνωρα για τα παιδικά μας μάτια τότε. Στον γύρο του  θανάτου και στο σπίτι με τις μάγισσες. Επίσης στον γορίλα,  που μας τρόμαζε ο τριχωτός άντρας με τα φουσκωτά μπράτσα που φώναζε γορίλα, γορίλα, γορίλα καλώντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο να 'δει τον γορίλα.από κοντά. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μας πάνε στο πανηγύρι ήταν να έχουμε τελειώσει την συγκομιδή του καπνού!! 
Η περίοδος αυτή σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού και του καπνού στα χωράφια και την αρχή του σχολείου.
Η εμποροπανήγυρης Κατερίνης, είναι ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο δεκαετίες ολόκληρες, είναι  μια διέξοδος από την καθημερινότητα των κατοίκων, μια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής παράδοσης και φυσικά, ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με ευρύτερη απήχηση. 
Πανηγύρι Κατερίνης λοιπόν όλη την εβδομάδα αυτή και μην ξεχάστε να περάσετε μια βόλτα, για σουβλάκι, λουκάνικο, κοκορέτσι, χαλβά Φαρσάλων και μπιχλιμπίδια....έτσι …για το καλό της χρονιάς..Ενώ να πούμε ότι όσο θα διαρκεί η εμποροπανήγυρις στην Ανδρομάχη,  ξεκινούν οι πυρετώδεις 
Προετοιμασίες για το μεγάλο πανηγύρι του Αιγινίου που το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μας υποδεχθεί.







































Ρεπορτάζ: Μαρία βαλσαμίδου 
για ράδιο Διόνυσος 89,2
www.dionisos892.gr

ΕΠΣ. Πιερίας